Istoria piticilor de gradina isi are originea in folclor si basme. Circulau povesti cu aceste creaturi magice, cu mult timp inainte de aparitia lor in gradini, in jurul anilor 1800.

Conform legendei, gnomii traiau in subteran unde isi protejau diversele comori. Desigur, uneori ieseau la suprafata si se credea ca vizitele lor erau extrem de norocoasae. Astfel ca piticii de gradina au aparut prima data in Anglia cand un proprietar de pamant si-a achizitionat o astfel de statuie pentru noroc iar odata cu el, tot mai multi au inceput sa faca acest lucru. Multe din aceste statui erau lucrate manual din lut iar astfel erau unice si aveau o personalitate atragatoare si tot mai multi oameni cautau norocul prin achizitionarea unui astfel de “pitic”.

In timp ce piticii din povesti nu erau descrisi niciodata foarte detaliat, piticii de gradina aveau un aspect distinct. Piticii de sex masculi aveau barbi albe, palarii rosii si haine simple. Piticii de sex feminin aveau o imbracaminte asemenatoare, avand par lung, iar initial aratau ca niste vrajitori.

Apoi, a venit perioada anilor 1960, cand s-a inceput productia de pitici din plastic in diverse culori vii. Pentru un timp, aceste imitatii erau foarte populare, insa moda a disparut dupa o perioada cand persoanele care detineau pitici originali au considerat productia piticilor din plastic un afront.

Totusi, cu tehnologia avansata si cu noile materiale care loveau piata, producatorii de astfel de pitici au inceput sa ofere un aspect mai fin si mai atragator. Totusi, aceste statuete nu stateau pur si simplu in gradina , unele erau destul de active. Unele tineau in mana stropitoare sau dormeau printre rosii si fasole iar altele faceau baie in mijlocul gradinii.

Oamenii fideli modelelor clasice ridica ochii cand vad modele mai noi, cu nuante mai vii si care intreprind diverse activitati; generatia noua de iubitori de pitici de gradina sunt incantati de acesti mici vizitatori si dau putina culoare, personalitate, noroc si capriciu gradinilor lor.

Populari din nou, acesti mici omuleti pot fi observati in multe locuri interesante. Ati putea gasi un pitic intr-un hamac, tragand cu ochiul din spatele unui copac sau pur si simplu stand pe o piatra si citind ultimele aventuri sau basme. Ori de cate ori veti observa, indiferent de ceea ce fac, aceste statui vor aduce un zambet pe fata ta si mult farmec decorului din exterior. Si cine stie, iti pot aduce si putin noroc.

Sursa